notícies
 
     
 
Acte reivindicatiu a favor de la Cultura Popular del Foc
logo Federació
     
 

7 de febrer de 2009, a Castelló de la Plana

L'estat espanyol ha aprovat una normativa europea sobre la pirotècnia, que afectarà molt seriosament la Cultura Popular del Foc ja que restringeix dràsticament el seu ús i en els termes actuals suposaria la il·legalitat de la majoria de les nostres manifestacións culturals amb foc pirotècnic.

Per aquest motiu es farà a Castelló de la Plana un Cercavila-manifestació contra aquesta normativa. Eixirà de l'antic recinte del Mercat del dillluns a les 17.00 h i acabarà a la plaça Major amb una gran encesa conjunta de totes i tots els dimonis participants.
Video

Aquest mateix dia es faran actes reivindicatius a Berga i a Mallorca

MANIFEST:

MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL VALENCIANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS.

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Colles de Dimonis, Bèsties de foc, Despertades, Baixades, Cordades, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura valenciana. Avui és manté viva la tradició a València amb milers d'actes de foc anuals, per part de colles de dimonis, besties de foc, comisions falleres, penyes de coeters,... Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

Per tot això el sotasignant, demana:

Que el Govern de la Generalitat de Valenciana i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals valencians, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

 
 
 
 
 
 
 
* Nom entitat/col·lectiu
* Persona qui la representa
* Localitat
* Correu-e
 
  Ressò mediàtic dels actes reivindicatius a favor de la Cultura Popular del Foc  
   
Dubtes i/o més info: 626649047 Enric     625078155 Quique       info@dimonispv.cat